At vælge et navn til sit barn er en meget stor beslutning for forældre. Navnet vil følge barnet hele livet og kan have stor indflydelse på dets identitet og selvopfattelse. Derfor er det vigtigt at tænke grundigt over valget.

Inden du og din partner kan tale om et navn, skal I dog kende til kønnet. Med en selvbetalt test er det dog muligt at se kønnet på dit barn allerede i gestationsalder 10+0.

Undgå trends og idolnavne

Det kan være fristende at vælge et navn, der er populært lige nu, eller som er inspireret af en berømthed. Men trends ændrer sig, og det, der er moderne i dag, kan hurtigt gå af mode. Overvej i stedet tidløse navne, der ikke er knyttet til en bestemt periode eller person.

Ved at undgå trends og idolnavne sikrer du, at dit barns navn ikke føles forældet eller overdrevent knyttet til en bestemt person eller tidsperiode.

Sig det højt og tal med din partner om det

Når du overvejer forskellige navne, er det vigtigt at sige dem højt. Hvordan lyder navnet, når det siges højt? Er det nemt at udtale? Lyder det godt sammen med efternavnet? Tal også med din partner om dine navneidéer og lyt til hans eller hendes forslag.

At vælge et navn er en fælles beslutning, og det er vigtigt, at begge forældre er enige og tilfredse med valget. Her er det også værd at nævne, at der ikke er nogen grund til at skynde jer med at vælge et navn.

Skal være nemt at stave

Et navn, der er svært at stave, kan føre til frustration for barnet senere i livet. Vælg derfor helst et navn, der er let at stave og forstå. Overvej også, hvordan navnet vil blive stavet i officielle dokumenter, og om det kan forårsage forvirring.

En enkel stavemåde kan gøre det lettere for barnet i skolen og i arbejdslivet. Barnet kommer ud for at skulle både skrive og udtale sit navn mange gange. Derfor er det en fordel, at det er let at stave.

Fornavn og efternavn skal passe sammen

Det er vigtigt, at fornavnet og efternavnet passer godt sammen. Sig begge navne højt sammen flere gange og overvej, hvordan de lyder i kombination. Undgå kombinationer, der kan lyde komiske eller akavede.

Det er også en god idé at tænke på initialerne, som navnet vil danne. Her skal du især sikre, at de ikke danner noget uheldigt eller pinligt. En flot kombination af fornavn og efternavn kan faktisk være med til at give barnet en stærk og selvsikker identitet.